Røde druer fra Piemonte

Røde druer fra Piemonte

Piemonte er en af de absolut bedste regioner i det famøse støvleland – ikke mindst til vinproduktion.

Regionen Piemonte

Den nordvestitalienske region grænser op til Frankrig og Schweiz og er desuden omkranset af Alperne og Appenninerne. I den forbindelse betyder Piemonte da også for fødderne af bjergene og er Italiens syvende største region. Der er stor højdediversitet i Piemonte, hvilket resulterer i anderledes klima og temperaturforskellighed overalt i regionen. Piemonte ligger på samme breddegrad som eksempelvis Bordeaux, Frankrig. Alligevel er temperaturen i regionen især koldere om vinteren og grundet de store højdeforskellige for bjergområder, danner der sig ydermere en del tåge i regionen.

Vinen

Vinfremstillingen i Piemonte går langt tilbage og allerede i romertiden var området kendt for sin vinproduktion. Herunder får du et overblik over de tre mest kendte druesorter i regionen samt hvilke røde vine druen hovedsageligt bliver brugt i produktionen af.

Nebbiolo:
Druesorten Nebbiolo er umiddelbart den største vindruesort inden for vinproduktion i Piemonte. Det paradoksale ved denne drue er dog, at den på den ene side kan virke voldsomt fuld af tanniner hvorimod at den på den anden side kan vække elegance og sofistikerede associationer. Druen bruges primært ved nogle af Piemontes mest kendte vinproduktioner, nemlig Barolo og Barbaresco, som du kan læse mere om herunder:

Barolo omtales som Piemonte-regionens vinkonge og er fremstillet 100% af Nebbiolo, som, til fremstilling af vin fra Barolo, kun er tilladt at dyrke i op til 500 meter højde. Vinen lagres i moderne tider på mindre fade i mindst to år, efterfuldt af mindst et år på flaske, før den må sælges. Herunder skal alkoholprocenten være på minimum 13%. Resultatet af den meget mørkerøde, næsten lilla Nebbiolo-drue, er en meget mørk, nærmest uigennemsigtig vin som trækker associationer til blandt andet tjære og lakrids.

I den sydlige del af Piemonte finder vi Barbaresco som i global vinkvalitet umiddelbart kan kvalificeret som dronningen, lige efter Barolo. Denne er, ligesom Barolo, produceret på 100% Nebbiolo, dog i et smule mere tempereret klima. Vinen lagres ligeledes mindst to år, hvor minimum 9 måneder heraf, er på solide egetræsfade. Herunder skal alkoholprocenten være på mindst 12%. Resultatet er en lettere men dog mere elegant udgave af Barolo. Den elegante Barbaresco rejser især duftassociationer til violer og krydderier.

Barbera:
Barbera er både navnet på et område og på en druesort. Herunder bruges druen hovedsageligt til produktionen af Barbera d’ Alba, Barbera d’ Asti og Barbera del Monferrato. Som regel betegnes Barbera-druen som værende en vin som oftest er uden den helt store karakter, men i Piemonte er dette dog helt anderledes. Her er Barbera rig på syre, men dog uden at indeholde bestemt meget garvesyre og kan derfor lede associationer til hvidvin af samme karakter. Duften og smagen er krydret og er kendetegnet ved røde og syrlige kirsebær samt duftnoter til eksempelvis rosin og blomme. Derudover er det blevet moderne at fadlagre Barbera, for at højde karakteren af vinen til et helt nyt niveau. Resultatet af Barbera-druen giver desuden interessante og charmerende rødvine, som især er aldeles velegnede til Italiens egen madkultur. Herunder eksempelvis pizza, pasta, charcuteri eller ost.

Dolcetto:
Denne drue betyder lille søde på italiensk. Dette er den dog bestemt ikke, men er derimod kendetegnet ved tørre rødvine med kraftig garvesyre og en duft af bitre kirsebær. Druen er næsten udelukkende plantet i Piemontes mere kølige egne, hvor de ovennævnte druesorter ikke kan modne, og er en frugtig vin som skal drikkes ung – gerne inden for sine første leveår. Vin lavet på Dolcetto-druen er umiddelbart nem at have med at gøre og trækker oftest associationer til noter af kirsebær og svesker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *